látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


Miből készül a kupola?

Ballon készítésére két típusú anyag használatos és elterjedt. Ezek a nylon és a polyester. A nylon inkább Eurpóban terjedt el elsősorban. A legnagyobb cég, mely ballonok gyártásával foglalkozik, egy Carrington és Luckenhaus nevű cégtől vásárolja az alapanyagot.

Most lássuk, mi a két anyag előnye, illetve hátránya. A nylont 1938 óta gyártják. Rugalmas anyag, jól ellenáll a terhelésnek, ezért jóval nehezebben is szakad. A hetvenes években ezt az anyagot használták ejtőernyő gyártáshoz is. Talán ezért válhatott a kupolák kedvelt anyagává. Hátrnya viszont, hogy könnyen megsérülhet, és sokkal jobban megköti a vizet, mint „ellenfele”. A mikroorganizmusokat jobban megköti, ezért hamarabb elindul a bomlási folyamat is. Főleg, ha a ballont tartósan zsákban tartják. A nylon külső borításaként még használnak egy fedőréteget is, de ez a problémákat nem oldja meg teljesen.

A másik lehetőség a polyester, melyet 1941 óta gyártanak. Érzékenysége jóval kisebb. Jobban ellenáll az UV-sugárzásnak, és a mikroorganizmusok nehezebben telepednek meg rajta. Jóval hosszabb az élettartama. Ellenállóbb a hőmérsékletingadozással szemben, és elviseli a melegebb időjárást is. Hátránya, hogy a külső borítását nehezebb festeni, ezért a megrendelők sokszor elutasítják ezt az anyagot.

A jobb minőség és hosszabb élettartam miatt a külső réteget egy fedőréteggel szokás bevonni. Ez a réteg megköti a színeket, és a vízhatlanságot is növeli, nem engedi át a levegőt. A bomlási folyamat is lelassul. A polyester tehát több előnnyel bír.


 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap