látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


Hogyan készül?


A hőlégballon készítésének fortélyait - bár csak vázlatosan, de - az alábbi kisfilm remekül bemutatja.
Az első hőlégballon utasa egy birka, egy kacsa és egy csirke volt.

A 8 percig tartó utazásra 1783-ban, Franciaországban került sor.

A ballonok azóta is ugyanazon az elven működnek. Az égő felmelegíti a levegőt, melyet a ballon belseje megtart. A kosár pedig szállítja az utasokat.

Az egyetlen különbség, hogy ők ma már többnyire emberek. A hőlégballonokra vonatkoznak a kormányzati repülési előírások, így készítésük során szigorú teljesítményi és biztonsági követelményeknek kell megfelelniük.

A terv megkapta az engedélyt, a gyár grafikai tervezéssel indít. Számítógép rendezgeti a darabokat, akár egy óriási kirakós játékot. Minden darabnak saját kódja van. A számítógép elkészíti mindegyik darab papírmintáját. A ballonok általában kora reggel szállnak fel, amikor a talajt harmat borítja, így a nejlon borítást szilikon bevonattal védik, amely taszítja a nedvességet. Miután minden darabot megjelöltek zsírkrétával, a textilt kézzel vágják ki és megfeleltetik az adott kódszámú mintának. Majd a terveknek megfelelően az egyes darabokat kivételesen erős cérna segítségével varrják össze. Ez a létező legtartósabb öltés. Általában farmernadrágokon látni ilyet.

A darabokat nejloncsíkokhoz, hevederekhez rögzítik. Ezek függőlegesen és vízszintesen is végigfutnak a felületen, óriási hálózatot alkotva. Ha ugyanis a burok valahol kiszakad, ezek a hevederek meggátolják a szakadás továbbterjedését.

A hőlégballonokon gyakran láthatunk valamilyen reklámfeliratot. A mintát elemeire bontják szét, mindegyiket külön körülrajzolják és kivágják. Rozsdamentes acélkábelek rögzítik a ballon ernyőjét a kosárhoz. A drót egyik végére műanyag csövet, majd rézgyűrűt csúsztatnak és hurkot formálnak a kábelekből. A hurkot rozsdamentes acél szorítógyűrűvel erősítik meg. A rézgyűrűt a hurok fölé csúsztatják. Miután meggyőződtek arról, hogy minden a helyére került, a szalaggal letapasztják a kiálló véget, majd a műanyag csövet ráhúzva hőpisztollyal rámelegítik, hogy leforrasszák a csatlakozást.

A kosár fűzfavesszőből, vagy hasonló anyagból készül, melyet rozsdamentes acélváz köré fonnak. A fűzfavessző elég rugalmas ahhoz, hogy tompítsa a kemény landolást. Az alsó éleket nyers bőrrel borítják be. Ezután a felső karimára is bőrdarabokat feszítenek ki, amire kényelmesen rátámaszkodhatunk, ha odafentről akarunk szétnézni. Ezek a műanyag rudak, vagyis támasztékok a keretbe illeszkednek. Ezek tartják meg a lángszórót a kosár felett. A hőlégballonok propánnak működnek, ugyanez a gáz hajtja a kerti kolbászsütő masinákat is. Miután a gázkészüléket rögzítették a kosáron, a kábeleket és a támasztórudakat védőbevonattal látják el. Majd bekötik a csöveket, melyek a kosár aljában található gázpalackoktól a lángszóróig vezetnek.

A végső szerelési fázishoz a kosarat az oldalára fordítják. A korábban elkészített hurkos kábeleket a keret megfelelő pontjához kapcsolják. A kötél másik végét már csatlakoztatták a ballonhoz. Minden függőleges redőhöz tartozik egy kábel. A ballon méretétől függően 12-28 ilyen kábel lehet. Ezek alkotják a hőlégballon csontvázát, megtartják a kosarak és az utasok tömegét.

Miután kiterítették a ballont, egy ventilátor segítségével részlegesen megtöltik hideg levegővel. Ez a ballon méretétől függően 5-20 percet vesz igénybe. Ekkor kapcsolják rá a gázt, hogy felmelegítsék a levegőt mely kiterjed, hogy megtöltse a ballont. A lángszóró mellett található anyagok mind tűzállóak.

Mivel a forró levegő könnyebb, felemelkedi magával húzva és felemelve a hőlégballont.

A függőleges mozgást a ballonban lévő meleg levegő hőmérsékletével lehet szabályozni. Az emelkedéshez több forró levegő kell, az ereszkedéshez meghúzunk egy zsinort, mellyel a tetőn kiengedjük a meleg levegőt.
 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap