látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


Karbantartásuk


Ez egy eléggé összetett munkafolyamat, mivel maga a hőlégballon több olyan részből áll, amelyek megfelelő működése biztosítja a balesetmentes repülést. A gépezet minden fogaskerekének megfelelően kell működnie, így a gondozásukhoz, karbantartásukhoz elengedhetetlen a megfelelő szakmai hozzáértés.

A ballonkupola tárolása esetén is többfajta feltételnek kell teljesülnie. A hőlégballon kupolát repülés után 72 órán túl, illetve indokolt esetben 5 napon túl csak fedett, zárt helyen lehet tárolni az alábbi követelmények betartásával:
  • faltól, padlótól, mennyezettől való távolsága legalább 0,2 méter kell legyen
  • fűtőtestektől legalább 1 m távolságnak kell lennie, hővédő ernyő nélkül
  • a hőmérsékletnek +5 és +30 C fok között kell lennie
  • a levegő relatív nedvességtartalmának 30-80 % között kell lennie
  • Közvetlen károsító sugárzás nem érheti (pl.: napfény)
  • biztosítani kell a vegyszer és olajgőz mentességet, a kupolával együtt semmiféle vegyszer nem tárolható
  • biztosítani kell a féreg és rágcsáló mentességet
A tároló helyiségben a dohányzás és a nyílt láng használata tilos. A ballonkupolát bizonyos időközönként ki kell teríteni, ki kell szellőztetni. Ezek betartásával a kupola élettartama hosszabb ideig biztosítható.

A kupolában lévő hőmérő állapotát is rendszeresen kell ellenőrizni, nincs-e kábelszakadás, megfelelő értéket mutat-e a kijelző, kielégítő-e az elemek állapota stb.

Az égőrendszer folyamatos karbantartása is fontos, például ne legyenek a fúvókák eltömődve. A fűtőszelepek, tömítések tisztántartása és ápolása is szükséges.

A gázpalackok fizikai állapotát is rendszeresen szükséges ellenőrizni, biztosító tüske megléte a főszelepen, légtelenítő szelep tömítettsége, megfelelő működése.

Szükséges a kosár állapotának folyamatos figyelése, csúszótalpak épségének ellenőrzése, a drótkötelek szálszakadás mentessége.

A hideglevegős feltöltéshez használatos 2 vagy 4 ütemű robbanómotorral ellátott szélmotor működőképességének ellenőrzése, karbantartása.

Valamint a szállítójárművek autó, utánfutó karbantartása is elengedhetetlen.
 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap