látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


Az égőfejek

Az égőfej a ballon motorja, amit probán-bután gáz elégetésével működtetünk. Hazánkban elterjedt hőlégballonozáshoz használatos gázpalack típus a háztartásban is használatos 23 kg-os alumínium tartályok. Persze önmagában ezek a palackok még nem alkalmasak kiszolgálni a repülést, úgy vannak átalakítva, hogy a gáz folyékony halmazállapotban jön ki a palackból. Ezért szigorúan tilos háztartásban használni ezeket a palackokat. Tehát az égőrendszerbe folyékony halmazállapotba kerül be a gáz amely csőspirálon keresztül jut a fúvókákig ahol az égés megkezdődik.

Ez a spirál benne van az égési részben, így valamennyire előmelegíti a folyékony halmazállapotú gázt. A ballonkupola méretétől függően alakították ki az égőrendszereket, azaz létezik egy, kettő vagy négy égőfejjel rendelkező rendszer. Minél több az égőfej annál nagyobb teljesítményt lehet leadni vele. A minimum két égőfejre azért is van szükség, mert egymás tartalékai is lehetnek esetleges meghibásodások esetén, azaz két motorral rendelkeznek.

Újabb hasonlóság a háztartásban is előforduló gázkészülékekkel, hogy itt is állandóan üzemel egy őrláng, amit legtöbbször egy külön erre a célra szolgáló kisebb gázpalackról (camping-gázpalack) üzemeltetünk. Ez a kis őrláng gyújtja be a folyékony halmazállapotú gázt.

Az égőt egy fűtőszeleppel kell vezérelni, amely lehúzásával illetve nyitva tartásával tudjuk szabályozni, hogy mennyi meleget engedünk be a hőlégballonba. Ilyenkor egy robajszerű hangos hangot hallhatunk, amelyet egy-két fűtés után már meg lehet szokni. Kisebb gyermekek a fülüket is befogják, de ők is megbarátkoznak ezzel a hanggal, mert a látvány szinte mindent elfelejtet.
 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap