látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


A hőlégballon repülőgép?

A pontos meghatározás szerint a hőlégballon egy levegőnél könnyebb légijármű.

Az általánosságban vett repülőgépeknél a levegőbe emelkedés úgy jöhet létre, hogy megfelelő vízszintes sebesség elérésekor a szárnyakon felhajtóerő keletkezik. Így ez az erő a magasba emeli a szárnnyal rendelkező repülőgépeket. A helikopterek is hasonlóképpen működnek, csak ott a szárnyat megforgatják és így keletkezik ez a felhajtóerő, néha nevezik is őket forgószárnyasoknak.

A hőlégballonnál másképpen keletkezik a felhajtóerő. A nevéből is adódóan ezt az erőt a hő nyújtja, ugyanis a meleg levegő felfelé száll.

A kupolában (a ballonban) lévő levegőt megfelelő hőmérsékletre felmelegítve a hőlégballon képes a repülésre. Az egész hőlégballon súlya, azaz a kosár a benne lévő felszereléssel és persze a benne utazók súlya határozza meg, hogy mekkora hőmérsékletre kell felmelegíteni a levegőt. A környezeti levegőhöz képesti megfelelő hőmérsékletkülönbség elérésekor a hőlégballon felfelé fog emelkedni. Így jön létre a repülés, azaz létrehoztunk egy „repülő – gépet”.

Természetesen ezt a fajta fizikai törvényt kihasználva nincs szükség komolyabb gépészeti berendezésre. A hő előállításához egy égőre (igazából két égőfejre) van szükség, amellyel propán-bután gázt elégetve előállíthatjuk a meleget. Hőlégballonos őseink korábban úgy gondolták, hogy a keletkezett füstgáz emeli fel ballonjukat a levegőbe, ezért is volt olyan hatalmas a ballon alja, mivel alatta fából tüzet rakva juttatták be a füstöt a kupolába.

Manapság már léteznek olyan hőlégballonok is, amelyekre légcsavart szerelnek fel és így próbálják elérni azt, hogy vízszintes irányba bármerre lehessen közlekedni, ezzel meggátolva a természet szeszélyeit és nem arra repülni amerre a szél fújja. Ezeket a szerkezeteket hőléghajónak nevezzük, amelyek többsége hasonlóképpen néz ki mint a megszokott szivar formájú zeppelinek.
 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap