látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


A ballonozás kezdetei

Az első hőlégballon kezdemény i.sz. III. századból származik, és a híres katonai tanácsadó, Kong Ming nevéhez fűződik. Ősi funkciója szerint harcászati jeltovábbításra használták.

Az olajos rizspapírból készült, belsejében kis mécsest rejtő repülős lámpás jelentése az évszázadok során megszelídült és manapság már látványos égi tüneményként jelenik meg egy- egy fesztiválon.

Francesco Lana Terzi az aeronautika atyjaként emlegetett jezsuita szerzetes 1670-ben légüres fémbádog-golyókkal akart tárgyakat a levegőbe emelni, így megteremtette a levegőnél könnyebb (aerosztatikai) repülés alapját. Elméletének alapja Torricelli és Guericke légnyomáskísérletein nyugszik.

Az 1700-as évek közepén egy papírgyáros család két sarja Jacques és Joseph Mongolfiernek hosszú kísérletezés során sikerült elérni a nagy áttörést. Eleinte papírból készült ballonjukat vízgőzzel próbálták felemelni, de a kicsapódó pára átnedvesítette. Megkísérelték a zárt meleg levegő alkalmazását, de az hamar kihűlt, így a léggömb a földre ereszkedett. Végül a folyamatos alulról történő melegítés vezetett sikerhez. Találmányukat először 1783. június 5-én mutatták be nyilvánosságnak: a 11 méter átmérőjű, vászonból és papírból készült, 245 kg súlyú, 800 köbméteres ballon Annonay vásárterén emelkedett az égbe.

A léggömb másfél kilométer magasra szállt fel, majd tíz perccel később és másfél kilométerrel odébb épségben földet ért. Emberrel a fedélzetén 1783. november 21-én szállt fel először, a bátor Pilatre de Rozier és Francois Laurent, Arlandes márkija közel fél óra alatt kilenc kilométert tett meg Párizs fölött. A léggömb alja nyitott volt, alatta egy rácson szalma, száraz fa és régi rossz cipők égtek.

1783. december 1-jén máris vetélytársa akadt a Mongolfier testvéreknek. Jacques Alexandre César Charles és Ainé Roberts a meleg levegőt hidrogénnel helyettesítették. A nagyobb felhajtóerőnek köszönhetően ez a szerkezet már egy órát töltött a levegőben kb. 550 méter magasan.. De a ballon burka megrepedt és egy Párizs mellett mezőn landoltak, ahol a rémült falusiak vasvillával támadtak a furcsa, égből alászálló szerkezetre. Charles az első út tapasztalatai alapján a léggömbre felszerelt egy szelepet, egy hálót amely a kosarat tartja és homokzsákokat amelyek a felhajtóerőt szabályozzák, így megalapozva a mai léghajózás módszereit.

Az első sikeren felbuzdulva Európa a repülés lázában éget. Egyes beszámolók szerint 1784-ben Európa ege ballonokkal volt tele.1783 és 1872 között a felszállásokat több mint 3500-ra becsülték.

 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap