látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


Hogyan működik?

A kezdetek kezdetén, az 1700-as évek közepén, a hőlégballon kísérletek többsége kudarcba fulladt. Ugyanis az első ballonokat papírból készítették, a víz melegítésével próbálták a ballon a levegőbe juttatni. A felszálló vízgőz azonban átnedvesítette a papírt, és tönkrement a ballon.

További megfigyeléseik során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy mindenképp alulról, és folyamatosan kell melegíteni a vizet ahhoz, hogy a léggömb hosszabb ideig a levegőben maradjon. Az első kísérletek még üres kosárral történtek, majd állatokat tettek a gondolába. Végül 1783 novemberében megtörtént az első emberek utazása! 25 percig tartózkodtak a levegőben, és körülbelül 10 km-re távolodtak el.

A kutatók arra gondoltak, hogy a ballon csupán levegőt tartalmazzon, és a ballon alatti fűtés miatt, mely a kupolában levegőt felmelegíti, a ballon felszáll. Amikor fűtünk, a meleg levegő miatt a ballon is emelkedik. Ha pedig szeretnénk süllyedni, akkor a fűtést szüneteltetjük. A levegő magától lehűl a ballonban, alkalmazkodik környezete hőmérsékletéhez, ezért lejjebb ereszkedik. A kupola tetején van egy nyílás (ún. „dugó”), melyen keresztül a meleg levegő távozik.

A mai, modern hőlégballonokat már gázzal hajtják meg.


 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap