látogató számláló
  Hőlégballon.eu
  minden a hőlégballonozásról


A kupola

A kupola azaz maga a ballon. Különböző méretű, alakú, színű ballonkupolák készíthetőek ügyes kezek által varrógépek segítségével. Külföldön nagyon sok formaballon található pl,: kastély, mobiltelefon, torta stb. A legelterjedtebb mégiscsak a csepp formájú ballonkupola. A nagyságát meghatározva a kicsi egy személyes pár száz köbméteres ballonkupolától egészen a több tíz személyes ballonkupoláig sokféle készülhet. A színét leginkább a ballont készíttető határozza meg.

A fekete ballon a legkedvezőbb a hőtartása miatt, viszont a káros napsugárzásnak éppen ez áll a legkevésbé ellen. A fehér színű már jobban bírja az UV sugárzást, viszont könnyebben piszkolódik is. A kettő közötti szín összeállítású ballonok lehetnek a legmegfelelőbbek. A ballonkupolák olyan szintetikusan szövött, bevonatos anyagból készülnek, amelyek vízszintes és függőleges irányban szálerősítésűek.

A levegőáteresztő képességük viszonylag kicsi. Hasonlíthatnánk széldzsekihez is. A hordozott teher elosztása a kupolára helyezett erősítő szalagokkal történik. Ezek alkotják a ballonkupola teherviselő hálózatát. A kupola szeletekből, a szeletek cikkekből állnak. A vízszintes irányú szalagok a kupola biztonságának növelésére és a szakadások korlátozására szolgálnak.

Például egy AX-7-es kategóriájú, 3-4 személy szállítására alkalmas 2200 m3 térfogatú hőlégballon magassága 21 m, a legnagyobb átmérője 17 m, és a kupola súlya 160 kg. Természetesen ezek az adatok függhetnek az anyag minőségétől, a kupola szabásától, alakjától. A repülési hőmérséklet általában maximum 120 °C, amit a ballon anyagának bírnia kell. A legnagyobb emelkedési sebesség 3m/s a süllyedési sebesség pedig 5 m/s lehet. A méretekből is következtethető, hogy a hőlégballon fel és leszállásához bizony egy minimum kézilabdapálya méretű, akadálymentes területre van szükség.
 


Hőlégballonozás
télen nyáron elérhető áron
lelkes csapatunkkal! :)

Jelentkezés: www.Holegballon.com
HőléghajóSitemap